Letselschade

Letselschade is de lichamelijke en geestelijke schade die u oploopt wanneer u betrokken bent geraakt bij een ongeluk. Als gevolg van dit ongeluk lijdt u schade. Bijvoorbeeld omdat u (tijdelijk) niet meer kunt werken. Of omdat u onverwachts extra ziektekosten (medische kosten) moet maken om te herstellen. In dergelijke gevallen is het mogelijk om uw schade bij de wederpartij te claimen, de partij die voor het ongeval aansprakelijk is. Voor een globale uitleg over letselschade, klik hier om naar de wikipedia pagina te gaan.

Over deze site

U kunt hier een aantal pagina's vinden die u informeren over letselschade. Ook leest u hier hoe u de schade kunt verhalen op de tegenpartij - en waarom het raadzaam is om dit te laten doen door specialisten. Indien u letselschade heeft opgelopen, vind u hier mogelijk informatie waar snel verder mee komt.

Wanneer is er sprake van letselschade?

Er is sprake van letselschade als u door de schuld van een ander, lichamelijk of geestelijk letsel heeft opgelopen. Bijvoorbeeld door een verkeersongeval, een bedrijfsongeval of een medische fout. Bent u slachtoffer van een ongeval met letsel, dan kan dat grote (financiële) gevolgen voor u hebben. Dit zijn veel voorkomende oorzaken van letselschade.

Om welke schade gaat het precies?

Om de materiële- en immateriële schade. Denk bijvoorbeeld aan inkomensverlies, pensioenschade, eigen risico zorgverzekering. Maar ook de gederfde levensvreugde (vergoeding voor pijn en verdriet, smartengeld).

Ga voor hulp altijd direct op zoek naar een letselschadebureau met ervaren juridisch specialisten. Zij behartigen uw belangen en strijden voor u voor een rechtvaardige compensatie. Goede letselschadekantoren streven altijd naar de maximaal haalbare schadevergoeding en zijn aangesloten bij een branchevereniging. Wanneer de aansprakelijkheid eenmaal is erkend, worden alle kosten - volgens de wet - door de tegenpartij vergoed, ook de kosten van de jurist.

Letselschadebureau JBL&G werkt voor slachtoffers in heel Nederland. Het kantoor voldoet aan alle eisen die De Letselschade Raad stelt.

De voordelen van een letselschadejurist

 • Geen kosten voor het slachtoffer; deze moeten door de tegenpartij betaald worden (wanneer aansprakelijkheid is erkend)
 • Direct gratis juridische bijstand en antwoord op al uw vragen
 • Indien u wenst, een vrijblijvend huisbezoek, zodat u zich volledig kunt richten op het herstel
 • U heeft zelf geen kennis nodig van wet- en regelgeving
 • Hulp van een jurist levert u een hogere schadevergoeding op (professionele schadeberekening en onderhandeling)

De letselschadejurist berekent alle schade die u lijdt. Hiermee bedoelen we de gemiste inkomsten, alle extra kosten die je maakt (bijv. eigen risico zorgverzekering), en het smartengeld voor geleden pijn, verdriet en lichamelijke verwondingen/blijvende letselschade.

Het is daarnaast ook mogelijk om uw zaak ter behandeling aan te bieden bij een letselschade advocaat. Indien de tegenpartij de aansprakelijkheid ontkent, kan de letselschade advocaat gerechtelijke stappen ondernemen. Indien de tegenpartij schuld bekent, zal men al uw schade moeten vergoeden, incl. de kosten van juridische bijstand. In dat geval worden de advocaatkosten door de tegenpartij vergoedt. Voor meer informatie, zie de website van Letselschade Advocaat Mr. V. Dolderman.

Video: Informatiefimpje over letselschade

5 tips voor slachtoffers van letselschade

 • Fotografeer de situatie (i.v.m. de bewijsvoering)
 • Zorg altijd voor getuigen (verklaringen van anderen opnemen)
 • Indien u klachten heeft, ga dan direct naar uw huisarts (anders kan de verzekeraar de claim afwijzen)
 • Schakel zo snel mogelijk een letselschade jurist in voor deskundige hulp
 • Ga nooit zomaar akkoord met een voorstel van een verzekeraar

Bekijk meer letselschade tips >>

Video: hoe verloopt een letselschadezaak?


Heeft u behoefte aan advies? Bekijk de pagina letselschade advies

Goed om te weten:

 • Voetgangers en fietsers die door een auto worden aangereden hebben recht op minimaal 50% vergoeding van hun schade.
 • Bij een ongeluk onder werktijd kunt u in veel gevallen uw schade claimen. De werkgever dient zich namelijk te houden aan een strenge zorgplicht. In veel gevallen blijkt de werkgever dan ook aansprakelijk te zijn.
 • Het claimen van letselschade is een ingewikkelde juridische bezigheid. Om er het maximale uit te halen, is het raadzaam om het werk uit handen te geven aan topspecialisten. De meeste etselschadebureau's zijn uiteraard goed bekend met alle relevante wet- en regelgeving. Deze expertise leidt in de praktijk sneller tot een rechtvaardige schadevergoeding.

Bent u niet tevreden met uw huidige behandelaar? Of roept de schadeberekening vragen bij u op? Het is mogelijk om een second opinion uit te laten voeren. Dit kan bij vrijwel ieder letselschadekantoor plaatsvinden.